Maak kennis met de pudú, het kleinste hert

Maak kennis met de pudú, het kleinste hert

De grote familie van hertachtigen is samengesteld uit grote soorten en zeer klein, zoals het geval is van pudu. Dit hert afkomstig uit Zuid-Amerika, met name uit het Andesgebied, staat ook bekend als een hert. We informeren u over hem in dit artikel.

Kenmerken van de pudú

Deze hertachtigen zijn tussen de 60 en 90 centimeter lang en 30 tot 40 centimeter lang. Bovendien wegen ze tussen de 7 en 10 kilo. Het hoofd is klein en de kleur van de mantel kan bruin, roodachtig, bruin en zelfs grijsachtig zijn. Pasgeborenen hebben kleine witte vlekken, die vervolgens donker worden en na drie maanden volledig verdwijnen.

De pudú kiezen gebieden met een dichte understory, omgeven door lommerrijke bomen tot 1.800 meter hoog. Het voedt zich met bladeren, groenten en kruiden afkomstig uit de regio. Dit zijn solitaire dieren – behalve tijdens de reproductieve periode – en nachtelijke gewoonten.

Er is niet veel bewijsmateriaal over, omdat ze tamelijk ongrijpbaar, angstig en heel goed verbergen. De belangrijkste roofdieren van dit dier zijn de Andes-kat, de poema en enkele grote roofvogels.

De grootste problemen waarmee dit hert geconfronteerd wordt, zijn de vernietiging van het inheemse bos, evenals illegale jacht, bosbranden en verkeersongevallen.

Wat de reproductie betreft, duurt de dracht ongeveer 200 dagen. Op het moment van levering bouwt het vrouwtje een soort 'nest' met bladeren. Per nest wordt slechts één jong geboren, dat tot drie maanden van de moeder afhangt. Op dat moment beginnen de uiteinden van de hoorns te groeien en bereikt ze, tegen het eerste levensjaar, seksuele rijpheid.

De twee ondersoorten van pudu

Afhankelijk van de geografische locatie en grootte, kunnen we twee ondersoorten vinden: de noord pudú (Pudu mephistophiles) en de zuidelijke pudú (Pudu puda). De eerste woont in Ecuador, Venezuela, Peru en Colombia, terwijl de laatste woont in Argentinië en Chili (vooral in de buurt van de Patagonische meren). Enkele kenmerken van elk:

1. Noord-pudu

Ook bekend als venadito de los paramos of dwerghert, het is het kleinste hert in de wereld. Het geeft de voorkeur aan hoge gebieden, steppes, páramos en Andes punas om te leven, tussen 2.000 en 4.000 meter boven de zeespiegel.

Hij meet maximaal 70 centimeter en weegt gemiddeld vier kilo. Het heeft korte hoorns, afgeronde en kleine oren, en roodbruine vacht met lichte vlekken op de keel en donker op het hoofd.

2. Zuid-pudu

Een beetje robuuster dan zijn noordelijke verwant, is de zuidelijke pudú of venadito endemisch aan de bossen van Chili en Argentinië. De grootste groep woont in het Lanín National Park, hoewel andere populaties ook bekend zijn in de Chileense regio's Araucanía, Biobío en Aysén.

Vorm kleine families of verenigingen -hedens- om de 'aanwijzing' van beschikbare vegetatie te krijgen: eet bladeren van inheemse struiken, zaden, gevallen fruit en grassen. Het is actiever in de schemering en de ochtend, en als het wegrent, loopt het zo snel mogelijk van de grond. Hoewel het belangrijkste roofdier de poema is, lijdt het momenteel ook aan binnenlandse hondenaanvallen.

Het meet ongeveer 40 centimeter in hoogte en weegt ongeveer 10 kilo. De vacht is dik donkerbruin, kleine staart en hoorns alleen bij mannen. Ter ere van dit hert ontvangen de winnaars van het Valdivia International Film Festival (Chili) een 'gouden pudu'.

Bekijk de video: Ruud van Schie

Like this post? Please share to your friends:
Geef een reactie

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: