De fauna van de Gobi-woestijn

De fauna van de Gobi-woestijn

Er zijn verschillende onherbergzame gebieden op onze planeet, zoals het geval is in dit woestijngebied tussen China en Mongolië. In het volgende artikel zullen we je vertellen hoe de fauna van de Gobi woestijn is samengesteld, een van de grootste en belangrijkste in de wereld, op een biologisch, historisch en cultureel niveau.

Hoe is de fauna van de Gobi-woestijn?

Met minder 'pers' dan de Sahara heeft de Gobi-woestijn een oppervlakte van meer dan één miljoen km². Het is een gebied met meer dan extreme klimatologische omstandigheden: tussen dag en nacht kan er een temperatuurverschil zijn van … 40 ° C!

daarom de fauna van de Gobi-woestijn heeft er alles aan moeten doen om te overleven in zo'n onherbergzame plaats. Er zijn niet veel dieren die hier 'durven' te komen of te blijven, hoewel we er onder andere de aandacht op vestigen:

1. Wilde Bactrische kameel

Het is ongetwijfeld een van de grootste vertegenwoordigers van de Gobi-woestijnfauna, maar tegelijkertijd ookeen van de inheemse dieren die in een kritieke toestand van uitsterven staat.

De wilde Bactrische kameel – foto die dit artikel opent – bestaat al miljoenen jaren in de regio. Het heeft dagelijkse gewoonten en 's nachts slaapt het in open ruimtes om elk gevaar te vermijden. De vrouwtjes vormen familiegroepen van maximaal 30 personen en de mannetjes trekken alleen rond.

Het dieet is gebaseerd op grassen en struiken, droge vegetatie, netelige planten of met een hoog zoutgehalte. Tijdens het gunstige seizoen slaat het veel vet op in zijn twee bulten en dit zorgt ervoor dat het in de winter kan overleven.

2. Gobi Bear

Helaas bevindt de Gobi-beer zich ook in een kritieke toestand van uitsterven, aangezien de populatie niet groter is dan 30 volwassen individuen en 15 jonge exemplaren. Een natuurbeschermingsproject heeft ze geïsoleerd van andere bruine beren – naaste familieleden – om pure reproductie van deze ondersoort te bereiken.

De zogenaamde 'Mongoolse beer' voedt zich met planten, bessen en wortels en, slechts af en toe, met knaagdieren. Het is bruin en zijn vacht is dik, mannetjes wegen ongeveer 140 kilo en vrouwtjes bijna de helft (80 kilo).

3. Gerbil uit Mongolië

Dit knaagdier is een van de dieren die de fauna van de Gobi-woestijn vertegenwoordigen; lijkt op een rat, maar met dikker haar en een langere staart. Het geeft de voorkeur aan zanderige en droge gebieden, waar het aangepast is om te wandelen, springen en diepe holen te bouwen om de dag door te brengen. 'S Nachts verlaat hij de grot om zaden en groenten te zoeken.

Mongoolse gerbil is erg territoriaal, vooral vrouwtjes in de vruchtbare fase, die de mannen en andere verwanten kan aanvallen om ze te doden. Om onderscheid te maken tussen de geslachten is het noodzakelijk om aandacht te besteden aan het genitale gebied, omdat de rest van het lichaam gelijk is tussen vrouwen en mannen.

In de afgelopen tijd is deze gerbil een zeer populair huisdier geworden vanwege zijn gemakkelijke verzorging, dat hij vrij 'schoon' is en geen sterke geuren afgeeft, en dat hij in paren kan blijven als de kooi groot genoeg is.

4. Wilde ezel

Ook bekend als onager of hemion, de Aziatische wilde ezel woont in de steppen, bergen en, natuurlijk, de Gobi-woestijn. Het is robuuster dan het huis en het hoofd is groter, maar ondanks de textuur kan het tot 70 km / u reiken in korte stukken en door woestijngebieden bewegen op zoek naar voedsel of water. Evenzo kun je dagen doorbrengen zonder te drinken.

De wilde ezel leeft in groepen van maximaal 12 individuen gedomineerd door een dominante mannelijke hengst, de enige met 'toestemming' om te reproduceren. Elk seizoen brengen de vrouwtjes geboorte aan een enkel nageslacht dat het gezin moet verlaten wanneer het op twee jaar volwassen is. Het enige natuurlijke roofdier van de onager is de wolf, naast de man, die hem jaagt op zijn vlees en huid.

5. Het paard van Przewalski

De laatste van de vertegenwoordigers van de Gobi woestijnfauna is ook een paard, de enige wilde ondersoort van het paard van vandaag. Het is vernoemd naar de Russische natuuronderzoeker die Centraal- en Oost-Azië verkende en ontdekte.

Dit paard heeft kortere benen dan zijn familieleden, hoewel het hoofd groter is. Het haar is kort donkerbruin met witte snuit en manen en zwarte staart. Het meet ongeveer twee meter en weegt 350 kilo.

Bekijk de video: dieren van de Gobi-woestijn, dieren in het wild van Mongolië

Like this post? Please share to your friends:
Geef een reactie

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: